Meedoen aan een WK!
Meedoen aan een WK!

Meedoen aan een WK!

3 uur in de auto voor een paar minuten lol!

Het eerste wereldkampioenschap bierkrat racen vond zondag plaats in Gulpen. De ludieke wedstrijd trok aandacht van ver buiten de provincie.
Dimitri van Dillen en Stefan Leushuis stapten zondagochtend in de auto. De jongemannen uit het Twentse Hengelo hadden er een rit van drie uur voor over om aan de eerste editie van het WK bierkrat racen op de Gulpener Bierfeesten mee te doen. Van Dillen: „Een WK staat op mijn bucket list.” Zijn metgezel Leushuis wist niet wat hem te wachten stond. „Dit is heel leuk bedacht. Eén en al gemoedelijkheid.”

De 34ste editie van de Gulpener Bierfeesten kende drie regenachtige dagen. Tijdens het nieuwe WK bierkrat racen op zondagmiddag was dat niet anders. Teams, met namen als Super Mario en Standje 33, legden hun rondjes af tussen de strobalen en bierkratten op een parcours in de Dorpstraat, terwijl het publiek onder paraplu’s geamuseerd toekeek.

‘Waanzinnig’

Directeur Jan-Paul Rutten van de Gulpener bierbrouwerij dat de feesten organiseert, heeft zelf ook een kratje uitgeprobeerd. „Waanzinnig.” Hij vindt de race een welkome aanvulling op het programma en voor herhaling vatbaar. „Het is ludiek en trekt veel bekijks.”

Torsten Hounjet en Boy Gerrits uit Gulpen bezoeken al jaren het feest rond het gerstenat in hun dorp. Ze doen als team Jonge Mannen Club mee aan de race. Hounjet: „Dit is uniek. Zoiets moet je stimuleren.” Zijn teamlid Gerrits laat voor de start weten dat ze al wat biertjes op hebben. „Dat is vanwege het lange wachten.”

Elektrisch

Gulpener Bier heeft vijf elektrisch aangedreven kratten aangeschaft bij Reib (anagram voor bier) Engineering, gerund door Guido Buntinx en Christophe Westerveld, studenten werktuigbouwkunde uit Maastricht en Gulpen. Buntinx: „De elektrische motor bereikt een snelheid van 45 kilometer per uur. Maar dat vinden we levensgevaarlijk. Voor de race hebben we de kratten afgesteld op 17 kilometer per uur.”

De brouwerij heeft met het duo afgesproken dat ze de rijdende kratjes exclusief voor hen maken, met het logo van Gulpener. Directeur Rutten: „Als anderen het willen huren voor festiviteiten, dan kan dat.”

Het duo uit Twente was kansloos. Van Dillen ging onderuit in de eerste bocht. „We hebben een paar minuten veel plezier gehad. Ik kan dit afstrepen op mijn lijst. We gaan weer naar huis.”

De eerste wereldkampioen bierkrat racen werd Gaan op die lolly. Het team ontving een middagje karten in Lemiers, en uiteraard een bierpakket van de brouwerij.

Door: Sjak Planthof

Laat een bericht achter: