Kopi loewak drinken!
Kopi loewak drinken!

Kopi loewak drinken!

Na het zien van de film “Bucketlist” wilde ik het ook proberen: Het lekkerste kopje koffie op de wereld. En ik had al gelezen dat dit gedronken kon worden op Bali en laten we daar nu net naar toe gaan voor onze huwelijksreis!

Een korte uitleg over Kopi loewak is wel op z’n plaats: De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de loewak, een civetkatachtige. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen. Om de smaak zoveel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter…

Oftewel ik heb uitgescheten koffie gedronken in de rimboe van Bali. Proost!

Trivia
  • Omdat Kopie Loewak erg duur is, is er ook veel namaak op de markt.
  • Toen in 2004 een SARS-epidemie uitbrak, werden er in het oosten steeds minder civetkatten gegeten. Het had echter geen merkbaar effect op de vraag naar civetkoffie.
  • Een variant op de kopi loewak is de kopi muncak. Deze wordt gemaakt van koffiebessen die in de ontlasting van muntjaks (Aziatisch hert) wordt gevonden.
  • Kopi Loewak uit Vietnam wordt ook wel Weasel coffee genoemd.
  • Uit Brazilië komt de jacukoffie die via de spijsvertering van een lokale vogel, jacu, familie van de bruine hokko wordt veredeld.[5]
  • Black Ivory Coffee is koffie van bonen die eerst door olifanten is gegeten.
  • In de Amerikaanse speelfilm The bucket list uit 2007 van regisseur Rob Reiner is één van de hoofdrolspelers een grote liefhebber van Kopi Loewak. Als vervolgens het productieproces wordt uitgelegd schrikt hij zich rot.

Eén reactie

Laat een bericht achter: